Hva bør man tenke på før man skaffer seg kredittkort?

Det er mange fordeler med kredittkort, men det viktigste aspektet ved egen bruk, er at man har råd til det. Mange faller for fristelsen til å bruke kredittkort til å kjøpe ting de egentlig ikke trenger, og egentlig ikke har råd til. Ifølge KK.no er det også mange som synes det er tabu å ha dårlig råd.

Dermed gjelder det å vurdere hva man har tenkt til å bruke kortet til, og om man klarer å motstå fristelsen til å kjøpe ting som ikke trengs å betales tilbake med en gang. Det kan være farlig å skaffe seg kredittkort som en løsning på at man ikke har nok penger til enhver tid.

Ha penger satt av

Faren ved bruk av kortet er at man bruker mer penger enn man egentlig har. Det er fort gjort, særlig hvis man ikke har hatt kredittkort tidligere. Det er derfor lurt å ta alle de forholdsreglene som det er mulig å ta, for å forsikre seg om at man ikke ender opp med en uhåndterlig gjeld.

Det lureste tiltaket man kan gjøre er å ha penger satt av på en konto man ikke bruker – det kan være en sparekonto eller et fond, for eksempel. Dermed vet man at man uansett har mulighet til å betale, hvis man skulle få en uforutsett stor regning. Det kan spare deg for masse penger!

Finn et kort som passer deg

Det er flust av utlånere og forskjellige typer kredittkort der ute, alle med forskjellige vilkår og betingelser. Dermed gjelder det å finne ut av hva som passer deg best, med tanke på diverse avgifter, kredittgrense, og andre fordeler og ulemper. Det er ikke noe poeng å ha et dyrt kort med fordeler som aldri blir benyttet.

Dersom man ikke har mye penger, gjelder det for eksempel å skaffe seg et kort med så få gebyrer som mulig — det finnes kort der man ikke betaler noe i årsavgift. Dersom man for eksempel reiser mye, kan det være lurt å skaffe seg et kort som er knyttet til et flyselskap.

Ulemper

Den største faren ved bruk av kredittkort, er naturligvis at det kan ende opp med å bli veldig dyrt. Folk bruker mer penger enn de egentlig har, og har ikke mulighet til å betale regningen som kommer på slutten av måneden. Da påløper det renter, og plutselig må man betale mye mer enn man i utgangspunktet hadde trodd.

I noen tilfeller kan forsinket betaling gå over styr, og man kan finne seg i en ganske seig knipe. Kredittkort kan for mange føre til at man mister fullstendig kontroll over økonomien sin, og sliter med å betale regningene som kommer. I verste fall kan man ende opp med at gjelden blir sendt til inkasso.

Fordeler

Det er flere fordeler med å ha et kort med kreditt, og mange av de avhenger av hva slags kort man velger. Noen av fordelene er allikevel gjeldende for de fleste kort som er der ute. For eksempel er det veldig vanlig at det følger med reiseforsikring, når man betaler en reisen med kort. Det kan komme veldig godt med!

Videre er man som regel beskyttet mot svindel og bedrageri, da utlåner tar på seg denne risikoen for deg. Dette gjelder også dersom noen skulle stjele og bruke kortet ditt. Utover dette gjelder det å lese seg opp på de ulike fordelsprogrammene hos forskjellige utlånere, da de kan tilby fordeler som for eksempel bonuspoeng på både flyreiser og dagligvarer.

Husk

  1. All gjeld kan gi skatteletter — også kredittkortgjeld
  2. Bruk kortet til netthandel

Det er mye å holde styr på når man skal skaffe seg kredittkort. Det viktigste å ta med seg er at man ikke må bruke mer penger enn det man har! Det er lett å tro at kredittkort ikke er sine egne penger, men det er en selv som til syvende og sist må betale regningen.