Slik fungerer rentefri kreditt

Et kredittkort fungerer som et lån, der man låner et visst beløp med penger på et fysisk kort. Det som skiller kredittkort fra andre typer lån, er at dette lånet kan brukes igjen og igjen. Sparebank1.no har mye nyttig informasjon om kredittkort, og vi anbefaler at man leser seg opp på emnet før man tar opp lån selv.

Når man skal søke om et kredittkort, hører man ofte om rentefri periode eller rentefri kreditt. Men hva det er, er ikke alltid like lett å forstå. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva rentefri kreditt faktisk er, og hvordan man sikrer seg de beste vilkårene knyttet til rentefri kreditt og renter generelt.

Rentefri kreditt

Mange långivere reklamerer med rentefri kreditt. Det kan være misvisende å høres ut som man tar opp et lån helt uten renter. Det er ikke tilfellet. Rentefri kreditt, eller kanskje bedre kalt rentefri periode, betegner den tiden man har på seg til å tilbakebetale alle brukte midler, før utestående beløp begynner å rente seg.

Fordi mange långivere kun reklamerer med at de har en rentefri kreditt, er det desto viktigere for låntaker å lese alle vilkår. Her vil det komme frem hvor lang rentefri periode faktisk er, og denne tidsperioden kan variere stort. Normalt er det snakk om opp mot en måned, mens noen långivere gir hele 60 dager rentefri kreditt.

Renter

For å finne kredittkortene med de beste vilkårene knyttet til rentefri periode, bør man sammenligne flere lån. Det samme gjelder når det er snakk om renter. Rentene varierer stort, og alt mellom 5 % og 40 % er helt vanlig. Jo lenger rentefrihet og jo lavere renter man får, jo bedre er avtalen man inngår.

Det er svært viktig å lese alle vilkår knyttet til renter og rentefri periode. Ofte inngår ikke all bruk av kredittkortet i den rentefrie perioden. Det begrenser seg gjerne til betalinger av tjenester og produkter, mens overføringer til andre bankkontoer samt betaling av regninger vil rente seg med en eneste gang. Dette er det viktig å være oppmerksom på.

Sammenlign flere kort

For å sikre seg de aller beste vilkårene når man søker om et kredittkort, bør man sammenligne lån og kreditt fra flere aktører og banker. På den måten sikrer man seg de mest gunstige tilbudene, og man kan selv se hvilke faktorer som er viktige for en, og ta et valg basert på dette.

På generell basis er det renter og rentefri periode man bør fokusere mest på. Men andre faktorer som årsavgifter, beløpsgrenser og andre fordeler ved kortene, kan også spille inn. Alt i alt er det mye å tenke på, og på sikt lønner det seg å bruke litt tid før kortet bestilles, fremfor å gå for det første og beste.

Mange fordeler

Finner man et kort med kreditt med relativt lav rente og relativt lang rentefrihet, har man allerede sikret seg et godt tilbud. Men mange aktører tilbyr enda mer. Når man bruker kredittkort, kan man ofte samle opp bonuspoeng underveis. Disse kan senere benyttes til å få rabatt på både drivstoff og hotellopphold, så vel som på flyreiser.

I mange kredittkort, får man også en reiseforsikring inkludert. Bestiller man en reise gjennom kortet, betyr det at man er sikker dersom uforutsette hendelser skulle dukke opp på reisen. Her vil imidlertid vilkårene for hva som dekkes og hva som kreves variere stort, så det må man også sette seg godt inn i før man tar et valg.

Rentefri kreditt i korte trekk

  • Rentefri kreditt definerer tiden man har på å betale tilbake lånte penger, før rentene begynner å løpe
  • Jo lenger rentefri periode man får fra långiver, jo lenger betalingsfrist har man

Rentefri kreditt er et viktig ord når det kommer til kort med kreditt, og det er fort gjort å misforstå begrepet. Et kredittkort kommer aldri uten renter, men perioden frem til beløpet renter seg vil variere. Som en tommelfingerregel bør man alltid finne kredittkort som tilbyr lange rentefrie perioder. Da har man lenger tid på å nedbetale lånet før beløpet renter seg.